Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MUS002

Wetenschap: vanuit het verleden op weg naar de toekomst

Wetenschap: vanuit het verleden op weg naar de toekomst
Cursuscode: MUS002

Het Rijksmuseum Boerhaave is eind vorig jaar heropend na een uitvoerige verbouwing en herinrichting. In dit bezoek besteden we aandacht aan de nieuwe en verrassende wijze waarop deze ‘schatkamer van de wetenschap en de geneeskunde’ zijn bijzondere collectie presenteert, een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont. U wordt eerst rondgeleid langs de vaste collectie en hoort het verhaal achter de prachtige voorwerpen uit wetenschap en geneeskunde, maar ook over het gebouw – het museum is gevestigd in het voormalige Sint-Caeciliaklooster dat uit de 15e eeuw dateert - en over de naamgever van het museum, de beroemde 18e eeuwse hoogleraar Herman Boerhaave.

Na de koffiepauze verzorgt conservator Bart Grob een inleiding over de tentoonstelling Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens. Bij het horen van de naam Frankenstein denken velen aan het door hem gebouwde monster en aan griezelfilms. Frankenstein is de creatie van de jonge Ierse Mary Shelley die 200 jaar geleden een verregende vakantie aan het meer van Genève besteedde aan het bedenken van het verhaal dat zij een paar jaar later publiceerde in de roman Frankenstein or the Modern Prometheus.

De tentoonstelling gaat echter niet over monsters en griezelfilms, maar over het sleutelen aan het menselijk leven en het maken van een nieuwe mens. Het boek van Mary Shelley wordt wel beschouwd als een van de eerste science fiction romans. Het denken over de ontwikkeling van de wetenschap en de zeer belangrijke ethische vragen, waarmee wij tegenwoordig, met de enorme ontwikkeling van biotechnologie, genetica en geneeskunde, steeds meer geconfronteerd worden, spelen op de achtergrond van de tentoonstelling de centrale rol.

Na de rondleiding kunt u op eigen gelegenheid deze tentoonstelling bezoeken.

Donderdag 18 oktober 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 15,00
Dhr. cons. (Bart) Grob
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Boerhaave (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
cons. (Bart) Grob
cons. (Bart) Grob
Grob houdt zich bezig met de collecties medische collecties na 1850. Zijn grootste interesses liggen in het opzetten van nationale en internationale samenwerkingsprojecten, innovatieve technologie in musea en het voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk maken van collecties.