Volksuniversiteit Oegstgeest
Cursuscode: MUS007

Al 200 jaar van nu Jubileumtentoonstelling 200 jaar RMO

Al 200 jaar van nu Jubileumtentoonstelling 200 jaar RMO
Cursuscode: MUS007

Het Rijksmuseum van Oudheden werd opgericht in 1818. Onze docente neemt u mee in de jubileumexpositie ‘Al 200 jaar van nu’, een tocht door twee eeuwen museumgeschiedenis, mét aandacht voor de veranderende maatschappelijke context. De tentoonstelling toont u, mét de bijpassende verrassende verhalen, zeshonderd voorwerpen die de geschiedenis van het museum mee gevormd hebben. Voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd en speciaal beschikbaar gesteld voor deze jubileumtentoonstelling. Onder de eigen objecten zijn er die nog nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws 'Romeins' Venusbeeld. Maar ook het in 2017 verworven prehistorische 'zwaard van Ommerschans' en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens (1793 - 1835) kunt u bekijken.

Over sommige voorwerpen zijn bijzondere verhalen te vertellen zoals een Griekse reliëf uit de vijfde eeuw v.Chr., dat in de zeventiende eeuw in een Nederlands landhuis werd ingebouwd en ternauwernood gered kon worden toen het landhuis in de negentiende eeuw werd gesloopt. Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod in de jubileumtentoonstelling, zoals de eerste archeologische opgravingen in Nederland (in 1827 door het museum), het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de geslaagde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen.

Vrijdag 17 augustus 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D (Diana) de Wild
10:30 - 12:30
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
drs. D (Diana) de Wild
drs. D (Diana) de Wild
Diana de Wild studeerde klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. Zij werkt als gids in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en geeft al ruim tien jaar cursussen aan verschillende volksuniversiteiten