Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Verdiepend Museumbezoek

Samen met de volksuniversiteiten van Katwijk en Leiderdorp organiseert Volksuniversiteit K&O Oegstgeest bezoeken aan musea  in de regio. Het bezoek wordt verzorgd door een deskundige en bestaat uit een lezing en een rondleiding over de expositie.

Zuiderburen, portretten uit Vlaanderen 15e-18e eeuw

Het Mauritshuis met de tentoonstelling ‘Zuiderburen, portretten uit Vlaanderen 15e – 18e eeuw’. Lezing 10 november 2017 van 10.30 – 12.00 uur bij K&O Oegstgeest.  Rondleiding op 17 november 2017 van 10.30 – 11.30 uur in het Mauritshuis, Den Haag.

In de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) zijn tussen 1400 en 1700 prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze portretten maken nog altijd grote indruk. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd door onze zuiderburen dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken. Docente en historica Marie-Claire Valck Lucassen vertelt over de Vlaamse portretkunst die te zien is op de tentoonstelling ‘Zuiderburen, portretten uit Vlaanderen 1400 – 1700’ met een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), dat op dit moment ingrijpend wordt gerestaureerd. Er zijn belangrijke werken te zien van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck. Deze portretten zullen hier voor het eerst samen worden gepresenteerd met aanvullingen uit de collectie van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd.

Meer informatie
Vrijdag 10 november 2017
2 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 17,50
10:30 - 12:30
Inschrijving nog open >
Nineveh
Nineveh
Cursuscode: MUS004

Het Rijksmuseum van Oudheden met een tentoonstelling over Nineveh, één van de hoofdsteden van het Assyrische Rijk. Tijdens de bloeiperiode (8e en 7e eeuw voor Chr.) werden grote paleizen in de stad gebouwd. De wanden waren versierd met gekleurde reliëfs waar goden en beschermgeesten van de Assyriërs te zien zijn. Veel van deze reliëfs zijn in de negentiende eeuw naar westerse musea gehaald. Nineveh ligt nu in het noorden van Irak. Helaas is het lange tijd in handen van IS gewee.st, zodat er vele verwoestingen zijn aangericht. Lezing en rondleiding door Diana de Wild op vrijdag 2 februari 2018 van 14.00 – 16.00 uur

Meer informatie
Vrijdag 2 februari 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Volkenkunde
Inschrijving geopend >
Sieraden uit de gehele wereld
Sieraden uit de gehele wereld
Cursuscode: MUS005

We brengen een bezoek aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden en maken een wereldreis langs de mooiste sieraden. Het bezoek bestaat uit een lezing en rondleiding op 23 maart 2018 van 10.30 – 12.30 uur.

De meest bijzondere sieraden uit de omvangrijke collectie van het Museum van Volkenkunde, groot 30.000 sieraden, zullen in deze expositie getoond worden, aangevuld met hedendaagse sieraden van ontwerpers uit binnen en buitenland. De focus bij deze tentoonstelling ligt op de technieken van het maken. Naast universele technieken zijn er ook technieken die cultuur gebonden zijn. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de betekenis van sieraden. Te zien zullen zijn: gouden sieraden uit o.a. .Azië, Zuid-Amerika, Suriname en India. Zilveren sieraden uit Noord-Amerika, midden Oosten en Afrika. Kralen sieraden uit Afrika en Azië en organische sieraden uit vele delen van Oceanië. Kortom een wereldomvattende tentoonstelling.
 
De prijs van dit museumbezoek is voor de rondleiding, inclusief koffie of thee, echter exclusief vervoer naar en toegang tot het museum. Museumkaarthouders hebben gratis toegang of een forse korting op de entreeprijs.
U dient dus zelf voor vervoer te zorgen.

Meer informatie
Vrijdag 23 maart 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Volkenkunde
Inschrijving geopend >

Samen met de volksuniversiteiten van Katwijk en Leiderdorp organiseert Volksuniversiteit K&O Oegstgeest bezoeken aan musea  in de regio. Het bezoek wordt verzorgd door een deskundige en bestaat uit een lezing en een rondleiding over de expositie.