Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Verdiepend Museumbezoek

Samen met de volksuniversiteiten van Katwijk en Leiderdorp organiseert Volksuniversiteit K&O Oegstgeest bezoeken aan musea  in de regio. Het bezoek wordt verzorgd door een deskundige en bestaat uit een lezing en een rondleiding over de expositie.

Authentieke landschappen
Authentieke landschappen
Cursuscode: MUS006

Deze winter vindt in het Katwijks Museum de tentoonstelling ‘Authentieke landschappen’ plaats: frisse polderstukken, wervelende strandgezichten en bijzondere stadspanorama’s, met onder meer Katwijk als inspiratiebron, recent werk van de twee hedendaagse beeldend kunstenaars, Roos Schuring en Jacob Kerssemakers.
Te zien zijn landschapstukken en stadsgezichten. Beide kunstenaars worden geboeid door het landschap en willen dit zo dicht mogelijk kunnen benaderen. Daarom werken ze en plein air, want zoals Kerssemakers het treffend verwoordt: “als je in de natuur schildert, schildert de natuur met je mee”.


De kunstenaars hebben ieder een eigen beeldtaal en materiaalkeuze. Dit zorgt voor interessante verschillen en kenmerkende voorstellingen.
Roos Schuring schildert bijna intuïtief haar taferelen, met olieverf op een niet al te groot formaat doek, bestand tegen het vaak onstuimige Hollandse weer. De veranderlijke schoonheid van Hollandse wolkenluchten, overzeese zonsopkomsten, polders, duin, strand en zee inspireren haar telkens weer. Jacob Kerssemakers gaat bij voorkeur uit van met grote precisie berekende composities. Vanachter zijn eigengemaakte ‘rol-ezel’, geschikt voor het buiten schilderen, laat hij op lange stroken papier bijzondere panorama’s ontstaan van het landschap of stadsgezicht. 

Meer informatie
Vrijdag 19 januari 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
10:30 - 12:30
Locatie: Katwijks Museum
Inschrijving geopend >
Nineveh
Nineveh
Cursuscode: MUS004

Het Rijksmuseum van Oudheden met een tentoonstelling over Nineveh, één van de hoofdsteden van het Assyrische Rijk. Tijdens de bloeiperiode (8e en 7e eeuw voor Chr.) werden grote paleizen in de stad gebouwd. De wanden waren versierd met gekleurde reliëfs waar goden en beschermgeesten van de Assyriërs te zien zijn. Veel van deze reliëfs zijn in de negentiende eeuw naar westerse musea gehaald. Nineveh ligt nu in het noorden van Irak. Helaas is het lange tijd in handen van IS gewee.st, zodat er vele verwoestingen zijn aangericht. Lezing en rondleiding door Diana de Wild op vrijdag 2 februari 2018 van 14.00 – 16.00 uur

Meer informatie
Vrijdag 2 februari 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
14:00 - 16:00
Locatie: Museum Volkenkunde
Inschrijving geopend >
Kunst van het lachen
Kunst van het lachen
Cursuscode: MUS008

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in groten getale in topstukken uit de Gouden Eeuw. Kunstenaars uit de Gouden Eeuw hebben humor veelvuldig gebruikt in hun werk. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu – eeuwen later – zijn de beeldgrappen uit de Gouden Eeuw soms lastig te ontrafelen. Met name in de afgelopen twintig jaar is hier veel nieuw onderzoek naar gedaan, en beginnen we zicht te krijgen op de volle breedte en diepte van de zeventiende-eeuwse humor.

In het Frans Hals Museum  vindt (van 11 november 2017 tot en met 18 maart 2018) een grote tentoonstelling plaats onder de titel De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw. Deze biedt een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, in circa zestig topstukken van onder meer Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Judith Leyster, Adriaen Brouwer, Gerard van Honthorst, Jan Miense Molenaer en Nicolaes Maes.

Onze docente Marie-Claire Valck Lucassen vertelt op van van haar bekende enthousiaste en deskundige manier over humor in de 17e eeuws schilderkunst en over de tentoonstelling.
Of een rondleiding over de tentoonstelling georganiseerd kan worden is thans nog niet bekend.

Meer informatie
Vrijdag 23 februari 2018
1 les van 1,5 uur
Prijs: € 12,50
10:30 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Sieraden uit de gehele wereld
Sieraden uit de gehele wereld
Cursuscode: MUS005

We brengen een bezoek aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden en maken een wereldreis langs de mooiste sieraden. Het bezoek bestaat uit een lezing en rondleiding op 23 maart 2018 van 10.30 – 12.30 uur.

De meest bijzondere sieraden uit de omvangrijke collectie van het Museum van Volkenkunde, groot 30.000 sieraden, zullen in deze expositie getoond worden, aangevuld met hedendaagse sieraden van ontwerpers uit binnen en buitenland. De focus bij deze tentoonstelling ligt op de technieken van het maken. Naast universele technieken zijn er ook technieken die cultuur gebonden zijn. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de betekenis van sieraden. Te zien zullen zijn: gouden sieraden uit o.a. .Azië, Zuid-Amerika, Suriname en India. Zilveren sieraden uit Noord-Amerika, midden Oosten en Afrika. Kralen sieraden uit Afrika en Azië en organische sieraden uit vele delen van Oceanië. Kortom een wereldomvattende tentoonstelling.
 
De prijs van dit museumbezoek is voor de rondleiding, inclusief koffie of thee, echter exclusief vervoer naar en toegang tot het museum. Museumkaarthouders hebben gratis toegang of een forse korting op de entreeprijs.
U dient dus zelf voor vervoer te zorgen.

Meer informatie
Vrijdag 23 maart 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Volkenkunde
Inschrijving geopend >
Jan Steen vertelt
Jan Steen vertelt
Cursuscode: MUS007

Het Mauritshuis in Den Haag organiseert van 15 februari tot en met 13 mei 2018 de tentoonstelling ‘Jan Steen vertelt’. Deze tentoonstelling laat u kennismaken met een onbekende kant van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd, historiestukken met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en geschiedenis. Een prachtig voorbeeld is Mozes en de kroon van Farao van het Mauritshuis. Deze schilderijen zijn eigenlijk verhalen vol opwinding, drama en hartstocht waarvan Jan Steen de verteller is. De tentoonstelling laat met een selectie van ongeveer twintig schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een grote literaire kennis en een scherp oog voor de komische mogelijkheden van elk verhaal.

LET OP:

Lezing op vrijdag 4 mei bij K&O Oegstgeest van 10.30 uur  - 12.00 uur

Rondleiding op vrijdag 11 mei in het Mauritshuis van 11.00 - 12.00 uur.

Onze docente Marie-Claire Valck Lucassen presenteert Jan Steen en de tentoonstelling eerst in een lezing en vervolgens neemt zij u mee over de tentoonstelling en laat u niet alleen de ‘verhalen’ zien maar ook mooie en interessante details.

Meer informatie
Vrijdag 4 mei 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 1,5 uur
Prijs: € 20,00
Mw. (Marie - Claire) Valck Lucassen
10:30 - 12:00
Locaties: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >

Samen met de volksuniversiteiten van Katwijk en Leiderdorp organiseert Volksuniversiteit K&O Oegstgeest bezoeken aan musea  in de regio. Het bezoek wordt verzorgd door een deskundige en bestaat uit een lezing en een rondleiding over de expositie.