Volksuniversiteit Oegstgeest

Verdiepend Museumbezoek

Hier vindt u het aanbod voor het najaar van 2018.

 

Botanische kunst: de schoonheid van onze flora

In de Internationale tentoonstelling Botanical Art Worldwide: linking people with plants toont Museum De Zwarte Tulp in Lisse ruim 70 werken van 25 kunstenaars die zijn aangesloten bij de Vereniging van Botanische  Kunstenaars Nederland. Het gaat dus om ‘kunst’ niet om illustraties. Doel is  het weergeven van de esthetiek van de plant of bloem: levensechte kleuren, zeer gedetailleerd  en met de accenten op de karakteristieke kenmerken van de flora. De tentoonstelling maakt deel uit van een groot internationaal project, gestart door de American Society of Botanical Artists. In 25 landen worden tegelijkertijd afbeeldingen van inheemse planten in diverse tentoonstellingen gepresenteerd.

 

We worden rondgeleid langs de tentoonstelling en er wordt tevens een film vertoond waarin werk uit alle deelnemende landen te zien is.

foto: website Museum de Zwarte Tulp

Meer informatie
Vrijdag 10 augustus 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 1 uur
Prijs: € 6,00
Mw. Deskundige Museum de Zwarte Tulp
11:00 - 12:00
Locatie: Museum de Zwarte Tulp
Inschrijving geopend >
Al 200 jaar van nu Jubileumtentoonstelling 200 jaar RMO

Het Rijksmuseum van Oudheden werd opgericht in 1818. Onze docente neemt u mee in de jubileumexpositie ‘Al 200 jaar van nu’, een tocht door twee eeuwen museumgeschiedenis, mét aandacht voor de veranderende maatschappelijke context. De tentoonstelling toont u, mét de bijpassende verrassende verhalen, zeshonderd voorwerpen die de geschiedenis van het museum mee gevormd hebben. Voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd en speciaal beschikbaar gesteld voor deze jubileumtentoonstelling. Onder de eigen objecten zijn er die nog nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws 'Romeins' Venusbeeld. Maar ook het in 2017 verworven prehistorische 'zwaard van Ommerschans' en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens (1793 - 1835) kunt u bekijken.

Over sommige voorwerpen zijn bijzondere verhalen te vertellen zoals een Griekse reliëf uit de vijfde eeuw v.Chr., dat in de zeventiende eeuw in een Nederlands landhuis werd ingebouwd en ternauwernood gered kon worden toen het landhuis in de negentiende eeuw werd gesloopt. Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod in de jubileumtentoonstelling, zoals de eerste archeologische opgravingen in Nederland (in 1827 door het museum), het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de geslaagde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen.

Meer informatie
Vrijdag 17 augustus 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D (Diana) de Wild
10:30 - 12:30
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden
Inschrijving geopend >
Hans von Bartels (1856-1913), schilder tussen het vissersvolk

Op 10 juli 1887 komt Hans von Bartels voor het eerst naar Katwijk aan Zee. Hij verblijft in een huisje aan het Eerste Duinpad. Hij heeft er maar weinig comfort en geen stromend water. Het zijn warme dagen met nauwelijks wind en een spiegelgladde zee. Von Bartels is wat teleurgesteld in Katwijk maar ontdekt er wel iets anders: de in kleurrijke klederdracht gestoken bewoners.

Meer informatie
Vrijdag 28 september 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. Deskundige Katwijks Museum
10:30 - 12:30
Locatie: Katwijks Museum
Inschrijving geopend >
Wetenschap: vanuit het verleden op weg naar de toekomst

Het Rijksmuseum Boerhaave is eind vorig jaar heropend na een uitvoerige verbouwing en herinrichting. In dit bezoek besteden we aandacht aan de nieuwe en verrassende wijze waarop deze ‘schatkamer van de wetenschap en de geneeskunde’ zijn bijzondere collectie presenteert, een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont. U wordt eerst rondgeleid langs de vaste collectie en hoort het verhaal achter de prachtige voorwerpen uit wetenschap en geneeskunde, maar ook over het gebouw – het museum is gevestigd in het voormalige Sint-Caeciliaklooster dat uit de 15e eeuw dateert - en over de naamgever van het museum, de beroemde 18e eeuwse hoogleraar Herman Boerhaave.

 

Meer informatie
Donderdag 18 oktober 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Dhr. Conservato (Bart) Grob
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Boerhaave
Inschrijving geopend >
Bali – Welcome to Paradise!?
Bali – Welcome to Paradise!?
Cursuscode: MUS003

Iedereen gaat naar het Indonesische eiland Bali, is er geweest of heeft het op zijn bucketlist. Verleidelijke reisbeschrijvingen en enthousiaste blogs van vakantiegangers garanderen je een droomvakantie. En dat is begrijpelijk; alles wat de toerist wenst is hier volop aanwezig: vriendelijke locals, een heel eigen cultuur met het overal aanwezige hindoeïsme en de sierlijke tempels, rituelen en versieringen, volop mogelijkheden voor spirituele verdieping en yogascholen te kust en te keur, galeries en marktjes vol aantrekkelijk geprijsde koopwaar. En niet te vergeten mooie surfstranden: een paradijs. De tentoonstelling BALI- Welcome to Paradise !? neemt u mee naar dit geliefde vakantieoord.

 

 

Meer informatie
Vrijdag 14 december 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. Deskundige Museum Volkenkunde
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Volkenkunde
Inschrijving geopend >
Goden van Egypte
Goden van Egypte
Cursuscode: MUS004

In oktober 2018 opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling over de goden van het oude Egypte.
De belangrijkste goden van de Egyptenaren leefden in de hemel, zoals de zonnegod Re en zijn moeder, de hemelgodin Noet, of in de onderwereld, zoals de dodengod Osiris. Zij werden in grote tempels aanbeden, die alleen toegankelijk waren voor priesters. Voor de gewone mens waren er kleine goden, zoals de charmant dwerg Bes. 

Meer informatie
Vrijdag 1 februari 2019
1 les van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. drs. D (Diana) de Wild
14:00 - 16:00
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden
Inschrijving geopend >
Boerhaave
Boerhaave
Cursuscode: MUS005

In het voorjaar van 2019 organiseert het Rijksmuseum Boerhaave een tentoonstelling over zijn naamgever, de 18e eeuwse hoogleraar en medicus Herman Boerhaave (1668 – 1738). Herman Boerhaave was in zijn tijd één van de bekendste mannen van Europa. Hij was een alleskunner: arts, anatoom, botanicus, scheikundige, humanist en onderzoeker. 

 

Meer informatie
Vrijdag 15 maart 2019
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. Deskundige Museum Boerhaave
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Boerhaave
Inschrijving geopend >