Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165
Cursuscode: L08

Händel’s Messiah: een groots oratorium voor Kerstmis?

Händel’s Messiah: een groots oratorium voor Kerstmis?
Cursuscode: L08

Wie kent niet Messiah? Ook al heeft men het werk nog nooit gehoord, het is waarschijnlijk net zo bekend als de Mattheus van J.S. Bach. Beide grote oratoria, de een voor Pasen, de ander voor Kerstmis. Maar klopt dat laatste wel? Dat deze beide oratoria weinig met elkaar te maken hebben wordt duidelijk als we Messiah nader gaan bekijken. Wat waren eigenlijk de intenties van Georg Friedrich Händel toen hij dit oratorium schreef? Daarvoor wordt eerst naar de componist zelf gekeken. We volgen kort zijn loopbaan en zijn muzikale inspiratiebronnen, voordat we bij het genre van het Oratorium stilstaan. Daarna wordt inhoudelijk op Messiah ingegaan. Ten eerste het libretto, de teksten die gebruikt werden en vervolgens naar hoe de muziek vormgegeven werd. Middels een flink aantal muzikale voorbeelden, wordt een beeld geschetst van dit indrukwekkende oratorium. Al zoekend naar de achtergronden van Messiah komen we ook bij de praktische problemen waar Händel mee te maken had, de zogenaamde uitvoeringspraktijk. We lopen daarom de uitvoeringsgeschiedenis tijdens zijn leven na en zullen ontdekken dat Händel heel wat tegenwerking kreeg bij de lancering van dit oratorium. En hoe ging het na zijn dood? Werd Messiah toen nog wel uitgevoerd, of moest men daar ook 150 jaar op wachten, net als bij de Mattheus? We gaan het allemaal ontdekken in deze lezing met veel beeld- en geluidmateriaal over Händel’s Messiah. 

 

 

Wilt u na deze lezing de Messiah gaan beluisteren? De dirigent Pieter Jan Leusink reist in de kerstperiode traditiegetrouw met zijn Bach Choir & Orchestra of the Netherlands door Nederland om Händels Messiah uit te voeren. Op zondagmiddag 17 december om 14:00 uur vindt een uitvoering plaats in de Grote Kerk in Den Haag. De Nieuwe Philharmonie onder leiding van dirigent Johannes Leertouwer en het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble, voeren Messiah uit op dinsdag 19 december om 19:30 uur in de Stadsgehoorzaal in Leiden.


Margaret Krill studeerde piano aan het Utrechts conservatorium, waarna zij werkzaam was als uitvoerend musicus. Na haar studie muziekwetenschap werkte zij onder meer bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag als redacteur muziekuitgaven en programmeerde op diverse plekken een aantal kamermuziekseries. Zij heeft als pianodocent een bloeiende lespraktijk, geeft op meerdere locaties muziekcursussen en houdt regelmatig concertinleidingen en lezingen over muziek. Zij publiceerde artikelen over musici en componisten in diverse tijdschriften en schreef een boekje over Nederlandse pianisten uit de 19e en 20e eeuw. www.margaretkrill.nl

Woensdag 13 december 2017
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 8,50
Docente: Mw. drs. MM (Margaret) Krill
20:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
drs. MM (Margaret) Krill
drs. MM (Margaret) Krill