Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: L01

Frits van Oostrom : Nobel streven

Frits van Oostrom : Nobel streven
Cursuscode: L01

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. In Nobel streven reconstrueert Frits van Oostrom, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven. En hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

 Deze lezing is georganiseerd door Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 24 oktober 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 8,50
Dhr. F (Frits) van Oostrom
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
F (Frits) van Oostrom
F (Frits) van Oostrom
Frits van Oostrom is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won de AKO Literatuurprijs voor zijn boek Maerlants wereld over Jacob van Maerlant. Daarnaast won hij de Spinozaprijs. In de door de Nederlandse Taalunie gefinancierde reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, schreef hij Stemmen op schrift, waarin hij de Oudnederlandse en Middelnederlandse literatuur tot 1300 bespreekt en Wereld in woorden, waarin hij de periode van 1300-1400 behandelt.