Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen

Lezingen

Eerstvolgende lezing op woensdag 23 januari 2019 
 

Wereldgeschiedenis van Nederland

Wereldgeschiedenis van Nederland. Een lezing door Dhr. Jeroen Touwen en dhr. Maurits Ebben.


In Wereldgeschiedenis van Nederland vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis, onder wie Martine Gosselink, Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Gert Oostindie, Lodewijk Petram en Suze Zijlstra. In dit verhelderende en prikkelende boek laten zij zien hoe Nederland de wereld door de eeuwen heen mede heeft vormgegeven, en andersom: hoe Nederland zich onder invloed van verre en nabije buren heeft ontwikkeld. Van de vondst van oermens Krijn in de Noordzee tot orkaan Irma op Sint Maarten en van Bonifatius tot Pim Fortuyn – aan de hand van talloze grote en kleine historische ontwikkelingen en gebeurtenissen laat Wereldgeschiedenis van Nederland zien hoezeer Nederland verbonden is met de wereld, en de wereld met Nederland. Wereldgeschiedenis van Nederland is een uitgave van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een KNAW-onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en literatuur.

Jeroen Touwen is universitair hoofddocent Sociale en Economische Geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is een van de samenstellers van Wereldgeschiedenis van Nederland en schreef het deel 1972 over De impact van het Rapport van de Club van Rome. Hij zal op 23 januari een inleiding geven op Wereldgeschiedenis van Nederland.

Maurits Ebben is universitair docent Vaderlandse Geschiedenis voor de Vroegmoderne tijd aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij zal spreken over het einde van de Tachtigjarige Oorlog, naar aanleiding van het deel 1648 over de Vrede van Munster, zijn aandeel in Wereldgeschiedenis van Nederland.

Meer informatie
Woensdag 23 januari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Dhr. (Jeroen) Touwen
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Etrusken - Legenden - de schittering van het verborgen goud

In het gebied tussen Lazio, Umbrië en Toscane overleven nog volksverhalen en legenden over de mysterieuze beschaving van de Etrusken. Een zorgvuldige reconstructie zal geleidelijk toegang bieden aan een schat aan fascinerende verborgen informaties die onverwacht stukken van de incomplete Etruskische mozaïek worden, om vervolgens de fragmenten van een oude gouden draad terug te vinden, die nieuwe fascinerende vragen oproepen over de oneindige capaciteiten van de mens.

Meer informatie
Donderdag 24 januari 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 20,00
Dhr. A (Andrea) Maddalena
20:00 - 22:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Industriele revolutie Middeleeuwen
Industriele revolutie Middeleeuwen
Cursuscode: K&C 1.04

Deze lezing vraagt aandacht voor het feit dat aan de Industriële Revolutie van de 18de-19de eeuw een middeleeuwse golf van technologische vernieuwing en mechanisatie vooraf ging, die we even goed als een Industriële Revolutie kunnen kenschetsen. Voortbouwend op kennis uit de Klassieke Oudheid (waarin de prikkels voor een echte ommekeer ontbraken) en uit China en India, in beide gevallen door de Arabische wereld doorgegeven, kwam Europa vooral na 1100 in een stroomversnelling. Tijd werd geld. En en er kwamen ingrijpende sociale veranderingen, vooral in het leven van de vrouw.

Meer informatie
Dinsdag 19 februari 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 14:15
Prijs: € 20,00
Dhr. prof. dr. D.E.H. (Dick) de Boer
14:15 - 16:15
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Wanneer het water breekt
Wanneer het water breekt
Cursuscode: L 02

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een lange tijd geleden hun vaderland, Vietnam, ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Zijn dochter, Quyen, bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, bankier ingenieur of ondernemer.

Wanneer het water breekt is een universeel, aangrijpend verhaal over bootvluchtelingen, dat inzoomt op één boot, één groep, één familie. Het is ook het bredere verhaal van de diepe breuk die migratie is, voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, een verhaal van opoffering, van bedrog, angst, liefde en heimwee, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Hij was lange tijd journalist bij het tijdschrift Knack. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij als een van de eersten de nationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving hij voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten, de Gouden Uil Publieksprijs. In 2010 schreef hij Vrede zij met u, zuster, over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. En in 2015 verscheen Dit is mijn hof, dat het ‘boek van de maand’ werd bij De Wereld Draait Door. Een indringend boek dat de teloorgang van het boerenleven als een cultuurstrijd beschrijft die iedereen raakt.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Meer informatie
Woensdag 20 februari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Dhr. (Chris) de Stoop
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Nieuwe perspectieven op de Nederlandse Opstand

De geschiedenis van de Nederlandse Opstand – ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog – staat in ons collectieve geheugen gegrift. We kennen allemaal het verhaal van de tolerante Nederlanden die zich ontworstelden aan het juk van de Spaanse overheersing, de Hertog van Alva en de Inquisitie. Echter, historici hebben de laatste jaren niet stilgezeten en nieuw onderzoek heeft ons begrip van de Nederlandse Opstand drastisch veranderd. In 2018 is het precies 450 jaar geleden dat de Opstand begon. Ter gelegenheid van deze mijlpaal zult u worden bijgepraat over de nieuwste historiografische ontwikkelingen op dit gebied. Daarbij zal aandacht zijn voor de volgende vragen: Wat was eigenlijk de bedoeling van diegenen die in 1568 de wapens opnamen tegen het Spaanse bewind? Hoe werd de Opstand beleefd op lokaal niveau? En hoe past de Nederlandse Opstand in het grotere Europese verhaal?

Meer informatie
Donderdag 21 maart 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 20,00
Dhr. (Jonas) van Tol
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's