Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen

Lezingen

In het najaar van 2018 staan twee lezingen op het programma:
 
Op 24 oktober neemt Frits van Oostrom u mee naar 1372, het jaar waarin Jan van Brederode ter wereld kwam. En op 21 november verkennen we met vogelexpert Lex Burgel het landschap rondom Oegstgeest.


Frits van Oostrom : Nobel streven

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. In Nobel streven reconstrueert Frits van Oostrom, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven. En hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Meer informatie
Woensdag 24 oktober 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 8,50
Dhr. F (Frits) van Oostrom
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Vogels in de landschappen rondom Oegstgeest

Sommige vogels zie je overal en ook nog het hele jaar. Kraaien bijvoorbeeld en hier in het westen ook meeuwen. Andere soorten zijn veel meer gebonden aan een bepaald type landschap:  bos, duinen, polders, rietvelden, maar ook de stad. Ook daarbij zijn er die het hele jaar aanwezig zijn. Weer andere zijn er alleen in de winter of juist alleen in de maanden dat er genoeg insecten zijn.

(foto: Saxifraga-Piet Munsterman)

 

Meer informatie
Woensdag 21 november 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 8,50
Dhr. AP (Lex) Burgel
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
De oudheid in de oudheid
De oudheid in de oudheid
Cursuscode: K&C 1.03

In onze tijd vinden archeologen resten van oude culturen, maar ook in de oudheid stuitte men op resten van eerdere culturen en zelfs fossielen. Zo vertellen de Griekse schrijvers, dat in hun tijd botten gevonden werden, die men toeschreef aan helden uit de mythologie. Fossielen zijn misschien de oorsprong van een aantal mythische wezens als de griffioen, terwijl in een Nederlands hunebed een hanger gemaakt van een fossiel, gevonden werd.

Niet alleen werden oudheden opgegraven: in Pergamon en Rome zijn Griekse standbeelden gevonden, die al een paar honderd jaar oud waren toen ze naar deze steden werden gebracht: er was duidelijk interesse in deze oude beelden. In het Griekse Thessaloniki hebben de Romeinen zelfs een hele tempel verplaatst. 
In Egypte en het oude Nabije Oosten lieten koningen en priesters oude teksten overschrijven en kregen ze een plaats in hun bibliotheken. 
Deze lezing gaat in op deze vondsten, die ons vertellen hoe men in de oudheid tegen de oudheid aan keek. 


Meer informatie
Maandag 8 oktober 2018
1 les van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,00
Mw. drs. D (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >