Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen

Lezingen

Eerstvolgende lezing op woensdag 20 februari 2019.

Chris de Stoop : Wanneer het water breekt
 

Uitvindingen en techniek in de Middeleeuwen

Deze lezing vraagt aandacht voor het feit dat aan de Industriële Revolutie van de 18de-19de eeuw een middeleeuwse golf van technologische vernieuwing en mechanisatie vooraf ging, die we even goed als een Industriële Revolutie kunnen kenschetsen. Voortbouwend op kennis uit de Klassieke Oudheid (waarin de prikkels voor een echte ommekeer ontbraken) en uit China en India, in beide gevallen door de Arabische wereld doorgegeven, kwam Europa vooral na 1100 in een stroomversnelling. Tijd werd geld. En en er kwamen ingrijpende sociale veranderingen, vooral in het leven van de vrouw.

Meer informatie
Dinsdag 19 februari 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 14:15
Prijs: € 16,50
Dhr. prof. dr. D.E.H. (Dick) de Boer
14:15 - 16:15
Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Wanneer het water breekt
Wanneer het water breekt
Cursuscode: L 02

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een lange tijd geleden hun vaderland, Vietnam, ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Zijn dochter, Quyen, bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, bankier ingenieur of ondernemer.

Wanneer het water breekt is een universeel, aangrijpend verhaal over bootvluchtelingen, dat inzoomt op één boot, één groep, één familie. Het is ook het bredere verhaal van de diepe breuk die migratie is, voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, een verhaal van opoffering, van bedrog, angst, liefde en heimwee, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Hij was lange tijd journalist bij het tijdschrift Knack. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij als een van de eersten de nationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving hij voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten, de Gouden Uil Publieksprijs. In 2010 schreef hij Vrede zij met u, zuster, over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. En in 2015 verscheen Dit is mijn hof, dat het ‘boek van de maand’ werd bij De Wereld Draait Door. Een indringend boek dat de teloorgang van het boerenleven als een cultuurstrijd beschrijft die iedereen raakt.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Meer informatie
Woensdag 20 februari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Dhr. (Chris) de Stoop
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Nieuwe perspectieven op de Nederlandse Opstand

De geschiedenis van de Nederlandse Opstand – ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog – staat in ons collectieve geheugen gegrift. We kennen allemaal het verhaal van de tolerante Nederlanden die zich ontworstelden aan het juk van de Spaanse overheersing, de Hertog van Alva en de Inquisitie. Echter, historici hebben de laatste jaren niet stilgezeten en nieuw onderzoek heeft ons begrip van de Nederlandse Opstand drastisch veranderd. In 2018 is het precies 450 jaar geleden dat de Opstand begon. Ter gelegenheid van deze mijlpaal zult u worden bijgepraat over de nieuwste historiografische ontwikkelingen op dit gebied. Daarbij zal aandacht zijn voor de volgende vragen: Wat was eigenlijk de bedoeling van diegenen die in 1568 de wapens opnamen tegen het Spaanse bewind? Hoe werd de Opstand beleefd op lokaal niveau? En hoe past de Nederlandse Opstand in het grotere Europese verhaal?

Meer informatie
Donderdag 21 maart 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 16,50
Dhr. (Jonas) van Tol
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Zegge en Schrijve
Zegge en Schrijve
Cursuscode: K&C 1.10

Onderwijs en oud schrift in de 80-jarige oorlog. Het verschrikkelijk lastige schrift van rond 1600 werd door de kinderen van die tijd toch gewoon op school geleerd. De lezing gaat enerzijds in op de problemen van dat schrift en anderzijds op het schoolwezen aan het eind van de 16de en het begin van de 17de eeuw. Aan de hand van enkele voorbeelden maken we kennis met de onderwijzers uit die tijd en hun leermiddelen. En we zullen zien dat er heus niet alleen een 'huishouden van Jan Steen' op de schooltjes van die tijd heerste.

Meer informatie
Dinsdag 26 maart 2019
1 les van 2 uur aanvangstijd 14:15
Prijs: € 16,50
Dhr. prof. dr. D.E.H. (Dick) de Boer
14:15 - 16:15
Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Het uiterste der zee - Pauline Broekema

In haar boek Het uiterste der zee, een familiegeschiedenis beschrijft Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen. Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi’s getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.Het uiterste der zee toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat op indringende wijze herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd.

Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt. Zij kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de joodse families Nieweg, Leefsma, Tof, Wolf, van Hasselt en Cohen. Vanaf juli 1942 voltrok zich het noodlot en daarna volgden de deportaties. Maar er waren ook onderduikers, met name in Heerenveen en omstreken, die de oorlog overleefden, waaronder Sara  en haar moeder Mies. Broekema heeft veel onderzoek gedaan door middel van interviews, familiecollecties en archieven. Ze besluit haar boek met een uitvoerige verantwoording en ze heeft een stamboom en een kaart van Noord-Nederland in haar boek opgenomen.

Deze lezing wordt georganiseerd door Bibliotheek Bollenstreek, Volksuniversiteit Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 27 maart 2019
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest
Toegang: € 10.00 (incl. koffie/thee)

Meer informatie
Woensdag 27 maart 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Mw. (Pauline) Broekema
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

Eerstvolgende lezing op woensdag 20 februari 2019.

Chris de Stoop : Wanneer het water breekt