Volksuniversiteit Oegstgeest

Lezingen

In het najaar van 2018 staan twee lezingen op het programma:
 
Op 24 oktober neemt Frits van Oostrom u mee naar 1372, het jaar waarin Jan van Brederode ter wereld kwam. En op 21 november verkennen we met vogelexpert Lex Burgel het landschap rondom Oegstgeest.


Frits van Oostrom : Nobel streven

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. In Nobel streven reconstrueert Frits van Oostrom, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven. En hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Meer informatie
Woensdag 24 oktober 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 8,50
Dhr. F (Frits) van Oostrom
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Vogels in de landschappen rondom Oegstgeest

Sommige vogels zie je overal en ook nog het hele jaar. Kraaien bijvoorbeeld en hier in het westen ook meeuwen. Andere soorten zijn veel meer gebonden aan een bepaald type landschap:  bos, duinen, polders, rietvelden, maar ook de stad. Ook daarbij zijn er die het hele jaar aanwezig zijn. Weer andere zijn er alleen in de winter of juist alleen in de maanden dat er genoeg insecten zijn.

(foto: Saxifraga-Piet Munsterman)

 

Meer informatie
Woensdag 21 november 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 8,50
Dhr. AP (Lex) Burgel
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Inschrijving geopend >