Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Lezingen

Hier vindt u een overzicht van alle lezingen.

Mind the gap
Mind the gap
Cursuscode: L04

MIND THE GAP HET ENGELSE EILANDGEVOEL EN DE VELE TEGENSTELLINGEN IN EEN LAND. DOOR  TITIA KETELAAR.
‘Mind the gap, mind the gap’ klinkt het in de Londense ondergrondse. Pas op voor het gat tussen het treinstel en het perron. Een betere metafoor is er voor het Verenigd Koninkrijk nauwelijks; niet alleen tussen de Britten en het Europese vasteland maar ook voor de verschillen binnen de Britse samenleving: stad en land, arm en rijk, Engelsen, Schotten, Welsh en Noord-Ieren. 
Na de Unie uit 1707 met de Schotten werd de Engelsen voorgehouden dat het benadrukken van hun identiteit deze unie in gevaar zou brengen. ‘Engelsheid’ moest wijken voor ‘Britsheid´. Dat heeft lange tijd goed gewerkt, maar in de 21eeeuw groeide de Engelse geldingsdrang. Brexit was een Engelse revolutie, de Engelsen wilden Engeland terug. De diepe kloven die de Brexit-stem in de zomer van 2016 blootlegde in de Britse samenleving waren - voor wie ze maar wilde horen of zien - altijd al zichtbaar. 
Toch was de Engelse Brexit-stem voor velen een verrassing. In haar boek Mind the Gap, onderzoekt Titia Ketelaar wat de Engelsen bezielde, beschrijft het Engelse karakter en zet uiteen hoe Engeland er nu eigenlijk voorstaat. Maar bovenal is dit boek een getuigenis van haar liefde voor het eiland aan de overkant van het Kanaal.
Titia Ketelaar was van 2010 tot 2016 correspondent voor NRC Handelsblad met als standplaats Londen. Vanaf 1 oktober 2016 is haar standplaats Den Haag.
Samenwerkingslezing van K&O, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Meer informatie
Woensdag 24 januari 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 8,50
Mw. (Titia) Ketelaar
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Cécile en Elsa, strijdbare freules. Een biografie

Twee dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk groeien op als freules én strijdbare vrouwen. De ene zuster trouwt een schatrijke koopman en ontwikkelt zich tot feministisch schrijfster en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid in 1898. De ander huwt de componist Alphons Diepenbrock en vestigt de eerste privépraktijk voor logopedie. Hun keuzes leiden tot verwijdering. Deze lezing is in samenwerking met Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel.

Meer informatie
Woensdag 21 februari 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 8,50
Mw. (Elisabeth) Leijnse
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Connie Palmen
Connie Palmen
Cursuscode: L06

Op woensdagavond 14 maart 2018 is er tijdens de Boekenweek een lezing in samenwerking met K&O , de Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel. Hiervoor is Connie Palmen te gast.

Connie Palmen (Sint Odiliënberg, 17 november 1955) is auteur, neerlandica en filosofe. Ze debuteerde in 1991 met de literaire roman De Wetten.  Het boek werd een bestseller en daarmee was haar naam gevestigd. Door een interview voor het VPRO-radioprogramma Een Uur Ischa, maakte ze kennis met de bekende journalist/columnist Ischa Meier. Er ontstond een relatie.  In 1995, twee weken voor  de publicatie van haar tweede roman De Vriendschap, overleed Ischa Meijer. Ondanks het afblazen van de promotiecampagne werd dit boek  ook een bestseller. Eind 1995 ontving Connie Palmen de AKO Literatuurprijs.  De daaropvolgende romans I.M.(1998) en Geheel de uwe (2002) gaan beide over het leven en de dood van Ischa Meijer. 
In 1999 werd zij gevraagd om het Boekenweekgeschenk te schrijven. De Erfenis werd in een oplage van 754.000 gedrukt. 
In 2007 schreef zij de roman Lucifer, waarin verschillende bekende en minder bekende grachtengordelbewoners herkenbaar zijn. Centraal in deze roman staat het effect van roem. 
Haar boek Jij zegt het (2015) gaat over een liefdespaar uit de literatuur, Ted Hughes en Sylvia Plath. Palmen besteedt in dit boek aandacht aan de in 1998 overleden Ted Hughes en geeft hem een stem. Na de zelfmoord van Sylvia Plath in 1963 krijgt zij de status van martelares,  en Hughes die van verrader en moordenaar. Ook dit boek gaat over wat waarheid is. Hughes komt in het boek niet naar voren als slechterik, maar als een goedzak met een grote loyaliteit aan Plath. In 2016 ontvangt Connie Palmen hiervoor de Libris Literatuurprijs. In 2017 wint ze met Jij zegt het, de literaire jongerenprijs De  Inktaap. 
In 2017 schreef  Connie Palmen het Boekenweekessay, De zonde van de vrouw.

Meer informatie
Woensdag 14 maart 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 12,50
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Strijd om de macht in een turbulente tijd. Alexander Gogel, een Amsterdamse koopman in de politiek.

Alexander Gogel (1765-1821) was een fascinerende man. Hij leidde een interessant leven in een tijd van staatsgrepen en grote politieke en maatschappelijke veranderingen. Na de Bataafse revolutie in 1795 draaide bij Gogel alles om de samensmelting van de zeven zelfstandige  gewesten tot een Bataafse eenheidsstaat, die hij ondanks grote tegenwerking tot stand bracht. Weinig bekend is dat zijn belangstelling voor kunst en cultuur hem ertoe bracht in het Huis ten Bosch met de prachtige Oranjezaal een Nationale Konst-Gallerij in te richten, de voorloper van het huidige Rijksmuseum.

Het traditionele beeld van Alexander Gogel toont hem als een financiële technocraat. Jan Postma wil in deze voordracht laten zien, zoals hij ook deed  in zijn in februari 2017 verdedigde dissertatie, dat Alexander Gogel in werkelijkheid een door idealen gedreven politicus was.   

Meer informatie
Woensdag 18 april 2018
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 8,50
Dhr. (Jan) Postma
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Inschrijving geopend >

Hier vindt u een overzicht van alle lezingen.