Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: L 01

Wereldgeschiedenis van Nederland

Wereldgeschiedenis van Nederland
Cursuscode: L 01

Wereldgeschiedenis van Nederland. Een lezing door Dhr. Jeroen Touwen en dhr. Maurits Ebben.

Maurits Ebben1648 De Vrede van Munster. Rebellen worden medespelers
De vrede die de Republiek der Verenigde Nederlanden met de Spaanse koning in 1648 te Munster sloot, is een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. De Republiek trad als officieel erkende soevereine staat toe tot de wereld met een eigen territorium en invloedssferen in Oost- en West-Indië. Sindsdien hebben Nederlanders een constructieve bijdrage geleverd aan de internationale orde.

Maurits Ebben is inwoner van Oegstgeest en doceert Vaderlandse Geschiedenis voor de Vroegmoderne tijd aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is specialist op het gebied van de buitenlandse betrekkingen van de Republiek der Verenigde Nederlanden. De relaties met de Iberische wereld hebben daarbij zijn bijzondere aandacht.

Jeroen Touwen:  Een wereldgeschiedenis van één land, contradictie of vanzelfsprekendheid? Van -70.000 tot en met 2017 aan de hand van 118 essays en de noodzaak van dit boek.

Als mederedacteur van De Wereldgeschiedenis van Nederland (750 pp, 118 hoofdstukken, 125 auteurs) licht Jeroen Touwen de ontstaansgeschiedenis toe van het boek. Hij zal u vertellen hoe u het kunt lezen en wat u ervan kunt verwachten. Aan de hand van enkele voorbeelden krijgt u een indruk van de inhoud.

Jeroen Touwen is oud-inwoner van Oegstgeest en doceert Sociale en Economische Geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is een van de samenstellers van Wereldgeschiedenis van Nederland en schreef het deel 1972 over ‘De impact van het Rapport van de Club van Rome’.

Woensdag 23 januari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Dhr. (Jeroen) Touwen, Dhr. (Maurits) Ebben
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
(Jeroen) Touwen
(Jeroen) Touwen
Jeroen Touwen is universitair hoofddocent Sociale en Economische Geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is een van de samenstellers van Wereldgeschiedenis van Nederland en schreef het deel 1972 over De impact van het Rapport van de Club van Rome. Hij zal op 23 januari een inleiding geven op Wereldgeschiedenis van Nederland.