Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: L 02

Wanneer het water breekt

Wanneer het water breekt
Cursuscode: L 02

Dit is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een lange tijd geleden hun vaderland, Vietnam, ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Zijn dochter, Quyen, bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment. Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, bankier ingenieur of ondernemer.

Wanneer het water breekt is een universeel, aangrijpend verhaal over bootvluchtelingen, dat inzoomt op één boot, één groep, één familie. Het is ook het bredere verhaal van de diepe breuk die migratie is, voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven? Een verhaal van deze tijd, een verhaal van opoffering, van bedrog, angst, liefde en heimwee, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Hij was lange tijd journalist bij het tijdschrift Knack. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij als een van de eersten de nationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving hij voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten, de Gouden Uil Publieksprijs. In 2010 schreef hij Vrede zij met u, zuster, over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. En in 2015 verscheen Dit is mijn hof, dat het ‘boek van de maand’ werd bij De Wereld Draait Door. Een indringend boek dat de teloorgang van het boerenleven als een cultuurstrijd beschrijft die iedereen raakt.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 20 februari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Dhr. (Chris) de Stoop
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
(Chris) de Stoop
(Chris) de Stoop