Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CREA 4.08

Patchwork & Quilten - Beginners én Gevorderden

Patchwork & Quilten - Beginners én Gevorderden
Cursuscode: CREA 4.08

Deze cursus start weer in september, inschrijven kan al door een bericht te sturen naar volksuniversiteit@bibliotheekbollenstreek.nl 

Patchwork is een zeer oude techniek, die o.a. werd gebruikt voor het maken van kleding en (sier)dekens. Van verschillende stukjes stof werd volgens een bepaald patroon een lap genaaid. Daarna werd deze lap door middel van kleine rijgsteken vastgezet op een tussenlaag en een katoenen onderlaag: het “quilten”. Het quilten zorgt niet alleen voor het vastzetten van de drie lagen, maar fungeert ook als decoratie voor het geheel.

Eerste les meenemen: wat restjes katoenen lapjes en naaigerei zoals garen, naald, spelden en een schaar.

Nieuwe cursisten leren in deze cursus de techniek om met de hand een quilt te maken. Alle facetten van het patchwork en quilten komen stap voor stap aan de orde, zoals het tekenen van de patronen, kiezen en knippen van de stoffen, het met de hand naaien van de lapjes. En natuurlijk ook het quilten (met vingerhoed en quiltring) en afwerken van de quilt.

In de eerste les maakt u een klein introductiewerkje. Tevens wordt tijdens deze les de aanschaf van de stoffen voor het vervolg van de cursus besproken.

Gevorderde cursisten maken een Patchwork Sampler. Een samplerquilt is een quilt waarin elk blok is ingevuld met een ander geometrisch patroon. In deze cursus gaan we verder in op het met de hand naaien van “blokken” patchwork. Naast meer ingewikkelde patronen, komen ook ronde vormen en driedimensionale effecten aan de orde. Ook verschillende mogelijkheden voor het combineren van deze blokken tot een fraai geheel worden behandeld. We streven ernaar om minimaal 9 à 12 blokken te maken; dit kan een wandkleed worden of met effen blokken erbij een 1-persoonssprei.

Deze cursus wordt in januari 2019 voortgezet met opnieuw 6 lessen.

Data: 16 en 30 januari ; 13 februari , 6 en 20 maart, 3 april 2019.

 

Meer informatie en foto's op www.sophiavantongeren.nl

 

 

Woensdag 16 januari 2019
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 110,00
Mw. S (Sophia) van Tongeren
13:00 - 15:00
Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
S (Sophia) van Tongeren
S (Sophia) van Tongeren
Sophia van Tongeren-Warmerdam is opgeleid tot docent Textiele Werkvormen en Handvaardigheid. Al 25 jaar houdt ze zich bezig met Patchwork & Quilten en ze heeft inmiddels jarenlange ervaring met het geven van patchwork- en quiltlessen. Ze exposeert regelmatig met haar quilts in de in de regio.