Volksuniversiteit Oegstgeest

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: L 03

Het uiterste der zee - Pauline Broekema

Het uiterste der zee - Pauline Broekema
Cursuscode: L 03

In haar boek Het uiterste der zee, een familiegeschiedenis beschrijft Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen. Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi’s getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Het uiterste der zee toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat op indringende wijze herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd.

Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt. Zij kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de joodse families Nieweg, Leefsma, Tof, Wolf, van Hasselt en Cohen. Vanaf juli 1942 voltrok zich het noodlot en daarna volgden de deportaties. Maar er waren ook onderduikers, met name in Heerenveen en omstreken, die de oorlog overleefden, waaronder Sara  en haar moeder Mies. Broekema heeft veel onderzoek gedaan door middel van interviews, familiecollecties en archieven. Ze besluit haar boek met een uitvoerige verantwoording en ze heeft een stamboom en een kaart van Noord-Nederland in haar boek opgenomen.

Deze lezing wordt georganiseerd door Bibliotheek Bollenstreek, Volksuniversiteit Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 27 maart 2019
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest
Toegang: € 10.00 (incl. koffie/thee)

Woensdag 27 maart 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 10,00
Mw. (Pauline) Broekema
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
(Pauline) Broekema
(Pauline) Broekema
Pauline Broekema (Groningen, 29 juni 1954) is journaliste en schrijfster. Ze groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school koos ze voor de journalistiek. Ze begon bij de Meppeler Courant, werkte daarna bij het Noord-Hollands Dagblad en vervolgens bij Hier en Nu-radio, de actualiteitenrubriek van de NCRV. Sinds 1984 is ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Ze noemt zichzelf een journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, kunst, cultuur en volksgezondheid. Naast journaliste is zij ook schrijfster. Haar voorlaatste boek Het Boschhuis (2014) waarin zij haar eigen familiegeschiedenis reconstrueerde, is zeer goed ontvangen en besproken.