Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Kunst & Cultuur

Dit jaar komen weer veel interessante onderwerpen aan bod. Onze eerstvolgende is Japan, Van Gogh's utopia.

Japan, Van Gogh's Utopia
Japan, Van Gogh's Utopia
Cursuscode: K&C 1.60

De tentoonstelling 'Van Gogh en Japan' zal in het Van Gogh Museum in Amsterdam worden gehouden van 23 maart tot 24 juni a.s.

Vooral tijdens het verblijf van Vincent van Gogh in Parijs en in Arles, vormden de kleurrijke Japanse prenten voor hem een bijzondere bron van inspiratie en vele invloeden daarvan zijn in diens werk terug te vinden.  

Wanneer Vincent van Gogh in 1886 in Parijs aankomt, is er bij de Franse Impressionisten grote belangstelling voor de Japanse prent. Ook van Gogh raakt in de ban van de stijl, kleurstelling en de compositie van de Japanse prentkunst. Samen met zijn broer Theo wordt een omvangrijke verzameling Japanse prenten aangelegd die nu grotendeels bewaard is gebleven in de collecties van het Van Gogh Museum. In zijn Parijse periode schildert Van Gogh zijn drie opmerkelijke ‘Japonaiserie’ werken, geïnspireerd door  voorbeelden uit zijn Japanse prentenverzameling. Hoewel hij daarbij zijn eigen visie op stijl en kleur uitdrukt, streeft hij er niettemin naar om zo goed mogelijk de originele voorbeelden na te volgen. Bijzondere aandacht zal aan dit thema worden besteed. 

Tijdens zijn verblijf van (1888 – 1889) te Arles, vindt hij in de Provence zijn ‘Japanse Utopia’, het door hem bewonderde culturele ideaalbeeld dat hij heeft van het Land van de Rijzende Zon. Dit leidt tot nieuwe inspiratie in zijn werk. In de herberg van Auvers-sur Oise overlijdt Vincent van Gogh op 29 juli 1890.  Aan de wanden boven zijn sterfbed zullen Japanse prenten zijn opgeprikt, beelden die hem in zijn stervensuur begeleiden naar het Oosters Paradijs.   

Willem van Gulik was van 1971-1991 werkzaam op het Museum Volkenkunde te Leiden, eerst als conservator van de afdeling Japan en later als directeur van het museum. Daarna volgde zijn benoeming tot hoogleraar in de Kunstgeschiedenis en Materiële Cultuurkunde van Oost Azië aan de Universiteit Leiden en is hij sinds 2010 met emeritaat. 

Hij stelde de eerste catalogus samen van de ruim vierhonderd Japanse prenten die Vincent van Gogh had verzameld ( Japanese Prints collected by Vincent van Gogh, Amsterdam 1978) en in het Van Gogh museum worden bewaard.

Meer informatie
Dinsdag 15 mei 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 16,00
Dhr. W (Willem) van Gulik
10:30 - 12:30
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Jan Steen vertelt
Jan Steen vertelt
Cursuscode: MUS007

Het Mauritshuis in Den Haag organiseert van 15 februari tot en met 13 mei 2018 de tentoonstelling ‘Jan Steen vertelt’. Deze tentoonstelling laat u kennismaken met een onbekende kant van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd, historiestukken met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en geschiedenis. Een prachtig voorbeeld is Mozes en de kroon van Farao van het Mauritshuis. Deze schilderijen zijn eigenlijk verhalen vol opwinding, drama en hartstocht waarvan Jan Steen de verteller is. De tentoonstelling laat met een selectie van ongeveer twintig schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een grote literaire kennis en een scherp oog voor de komische mogelijkheden van elk verhaal.

LET OP:

Lezing op vrijdag 4 mei bij K&O Oegstgeest van 10.30 uur  - 12.00 uur

Rondleiding op vrijdag 11 mei in het Mauritshuis van 11.00 - 12.00 uur.

Onze docente Marie-Claire Valck Lucassen presenteert Jan Steen en de tentoonstelling eerst in een lezing en vervolgens neemt zij u mee over de tentoonstelling en laat u niet alleen de ‘verhalen’ zien maar ook mooie en interessante details.

Meer informatie
Vrijdag 4 mei 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 1,5 uur
Prijs: € 20,00
Mw. (Marie - Claire) Valck Lucassen
10:30 - 12:00
Locaties: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >

Dit jaar komen weer veel interessante onderwerpen aan bod. Onze eerstvolgende is Japan, Van Gogh's utopia.