Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Kunst

Dit jaar komen weer veel interessante onderwerpen aan bod. We staan stil bij de Oudheid,  de Middeleeuwen , de Opera,  de Islam en in het Luther jaar bij de Reformatie. We reizen naar Schotland en China en filosoferen over actualiteiten.

Authentieke landschappen
Authentieke landschappen
Cursuscode: MUS006

Deze winter vindt in het Katwijks Museum de tentoonstelling ‘Authentieke landschappen’ plaats: frisse polderstukken, wervelende strandgezichten en bijzondere stadspanorama’s, met onder meer Katwijk als inspiratiebron, recent werk van de twee hedendaagse beeldend kunstenaars, Roos Schuring en Jacob Kerssemakers.
Te zien zijn landschapstukken en stadsgezichten. Beide kunstenaars worden geboeid door het landschap en willen dit zo dicht mogelijk kunnen benaderen. Daarom werken ze en plein air, want zoals Kerssemakers het treffend verwoordt: “als je in de natuur schildert, schildert de natuur met je mee”.


De kunstenaars hebben ieder een eigen beeldtaal en materiaalkeuze. Dit zorgt voor interessante verschillen en kenmerkende voorstellingen.
Roos Schuring schildert bijna intuïtief haar taferelen, met olieverf op een niet al te groot formaat doek, bestand tegen het vaak onstuimige Hollandse weer. De veranderlijke schoonheid van Hollandse wolkenluchten, overzeese zonsopkomsten, polders, duin, strand en zee inspireren haar telkens weer. Jacob Kerssemakers gaat bij voorkeur uit van met grote precisie berekende composities. Vanachter zijn eigengemaakte ‘rol-ezel’, geschikt voor het buiten schilderen, laat hij op lange stroken papier bijzondere panorama’s ontstaan van het landschap of stadsgezicht. 

Meer informatie
Vrijdag 19 januari 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
10:30 - 12:30
Locatie: Katwijks Museum
Inschrijving geopend >
Lang Leve de Opera, deel 1
Lang Leve de Opera, deel 1
Cursuscode: K&C 1.51

Er is waarschijnlijk geen enkel ander muziekgenre dat zo tot de verbeelding spreekt als de opera. Ontstaan rond 1600 in Italië, is de opera nog steeds springlevend. Bijna alle componisten tot aan vandaag, hebben zich gewaagd aan het schrijven van een opera. Hierdoor is niet alleen een immens maar ook zeer divers repertoire ontstaan. In deel 1 van deze meerdelige cursus volgen we de ontstaansgeschiedenis van de opera in Italië, om vervolgens het genre tijdens de Renaissance en Barok verder te zien ontwikkelen. Naast de muzikale geschiedenis van de opera zal er ook aandacht zijn voor de wereld waarin deze geproduceerd moest worden. De cursus wordt ondersteund met talloze illustraties, muziekvoorbeelden en filmpjes. De cursist ontvangt na elke les een samenvatting inclusief een lijst van alle gehoorde muziekvoorbeelden.

Meer informatie
Vrijdag 26 januari 2018
5 lessen van 2 uur
Prijs: € 83,00
Mw. drs. MM (Margaret) Krill
13:30 - 15:30
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving nog open >
De barnsteenroute
De barnsteenroute
Cursuscode: K&C 1.52

Barnsteen is versteend hars, dat veel langs de oevers van de Oostzee gevonden wordt. In de oudheid verzamelden bewoners van de Oostzeekust barnsteen om er sieraden van te maken en het te verhandelen met naburige volkeren. Via deze handel kwam het barnsteen uiteindelijk in het Middellandse Zeegebied terecht. De route bestond al in de Bronstijd: in Griekse graven uit Mycene (17e en 16e eeuw v.Chr.) zijn kralen en andere sieraden van barnsteen gevonden. Volgens latere Griekse mythen waren stukjes barnsteen de gestolde tranen van de goden. De Romeinen wisten dat het hars van bomen uit het noorden was. Zij rekenden barnsteen tot de meest kostbare stenen die zij kenden. In Romeinse graven in Nederland zijn verschillende voorwerpen van barnsteen gevonden zoals in een rijk graf in Nijmegen dat 13 (!) voorwerpen van barnsteen bevatte, waaronder een klein beeldje van Amor. In de oudheid zijn langs de hele route van de Oostzee tot aan de Middellandse Zee prachtige sieraden van barnsteen gemaakt. In de cursus wordt de barnsteenroute gevolgd van Denemarken tot de Middellandse Zee en zelfs verder naar Mesopotamië en Egypte.

Meer informatie
Maandag 12 februari 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 17,00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Kunst van het lachen
Kunst van het lachen
Cursuscode: MUS008

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in groten getale in topstukken uit de Gouden Eeuw. Kunstenaars uit de Gouden Eeuw hebben humor veelvuldig gebruikt in hun werk. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu – eeuwen later – zijn de beeldgrappen uit de Gouden Eeuw soms lastig te ontrafelen. Met name in de afgelopen twintig jaar is hier veel nieuw onderzoek naar gedaan, en beginnen we zicht te krijgen op de volle breedte en diepte van de zeventiende-eeuwse humor.

In het Frans Hals Museum  vindt (van 11 november 2017 tot en met 18 maart 2018) een grote tentoonstelling plaats onder de titel De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw. Deze biedt een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst, in circa zestig topstukken van onder meer Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Judith Leyster, Adriaen Brouwer, Gerard van Honthorst, Jan Miense Molenaer en Nicolaes Maes.

Onze docente Marie-Claire Valck Lucassen vertelt op van van haar bekende enthousiaste en deskundige manier over humor in de 17e eeuws schilderkunst en over de tentoonstelling.
Of een rondleiding over de tentoonstelling georganiseerd kan worden is thans nog niet bekend.

Meer informatie
Vrijdag 23 februari 2018
1 les van 1,5 uur
Prijs: € 12,50
10:30 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
De oudheid in de Provence
De oudheid in de Provence
Cursuscode: K&C 1.53

De Provence in het zuiden van Frankrijk staat nog vol gebouwen uit de oudheid, die deels heel goed bewaard gebleven zijn: het Romeinse theater van Orange, Maison Carrée in Nimes en de beroemde Pont du Gard. De Grieken kwamen al vroeg naar dit deel van Frankrijk: zij stichtten in de zevende eeuw v. Chr. de grote havenstad Marseille en dreven handel met de Galliërs. Vanaf de tweede eeuw v. Chr. mengden de Romeinen zich in de politiek van de Provence. In de eerste eeuw v. Chr. hoorde dit gebied definitief bij het Romeinse Rijk. In de Romeinse periode maakte dit deel van Frankrijk een grote bloeiperiode door.Tijdens de cursus maken we een reis door de Provence langs de beroemde en minder beroemde ruïnes uit de oudheid.

Meer informatie
Maandag 5 maart 2018
4 lessen van 2 uur
Prijs: € 68,00
Mw. drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Portret van Schotland
Portret van Schotland
Cursuscode: K&C 1.56

Schotland wordt over enkele jaren misschien wel de nieuwste Europese natie, maar wie kent dit land eigenlijk? Achter de clichés van kilts, doedelzakken, Hooglanden en whisky gaan een rijke, rumoerige geschiedenis, cultuur en economie schuil. Schotten hebben betekenis gehad voor de hele wereld: uitvinders (stoommachine! asfalt! fiets!televisie!), wetenschappers, filosofen (de Verlichting) en schrijvers. Wie bijvoorbeeld denkt dat de geestelijk vader van de detectiveroman een Engelsman was, komt bedrogen uit. Zo zijn er meer verrassingen!

Meer informatie
Maandag 5 maart 2018
3 lessen van 2 uur
Prijs: € 48,00
Dhr. M Daane
14:00 - 16:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Willem van Rubroek en zijn reis naar China (1253-1255)

Al ruim voor Marco Polo reisden Europeanen naar China. Onder hen kooplieden, diplomaten en missionarissen. Van sommigen zijn reisverslagen bewaard, maar geen daarvan is zo boeiend in de beschrijvingen van de landen, personen en gebeurtenissen onderweg als dat van de Vlaamse monnik Willem van Rubroek die als gezant van de Franse koning én vanwege zijn hoop op bekering van de Mongolen naar de Groot-Khan reisde en tot in Karakoroum kwam, waar hij aan het hof notabene een Franse edelsmid aantrof. De lezing volgt de monnik op zijn reis en vergelijkt hem met die van tijdgenoten.

Meer informatie
Dinsdag 6 maart 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 17,00
Dhr. prof. dr. D.E.H. (Dick) de Boer
14:15 - 16:15
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Engelse Middeleeuwen
Engelse Middeleeuwen
Cursuscode: K&C 1.54

Bijna iedereen kent Hendrik de VIII door de TV serie de Tudors. Hoe kwamen deze Tudors nu aan de macht in Engeland? Ik neem u graag mee naar Engeland in de 15e eeuw waar deze vooral politieke strijd om de macht wordt uitgevochten. Door Shakespeare de ‘Rozenoorlog’ genoemd. Om de context zo duidelijk mogelijk te maken, belicht ik ook kerkelijke, economische en bestuurlijke aspecten. Ik begin daarom met een kort overzicht van de tijd vanaf Karel de Grote tot het verlies van bijna alle Engelse bezittingen op het continent in de 15e eeuw en ik eindig met de Tudors.

Om e.e.a. nog eens rustig te kunnen nalezen wordt bij de cursus een boekje aangeboden voor €10, met een uitgebreidere tekst waarop de lezing is gebaseerd.

Meer informatie
Dinsdag 6 maart 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 16,00
Dhr. JPWM (Hans) Smeets
19:30 - 21:30
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Engelse Middeleeuwen
Engelse Middeleeuwen
Cursuscode: K&C 1.55

Bijna iedereen kent Hendrik de VIII door de TV serie de Tudors. Hoe kwamen deze Tudors nu aan de macht in Engeland? Ik neem u graag mee naar Engeland in de 15e eeuw waar deze vooral politieke strijd om de macht wordt uitgevochten. Door Shakespeare de ‘Rozenoorlog’ genoemd. Om de context zo duidelijk mogelijk te maken, belicht ik ook kerkelijke, economische en bestuurlijke aspecten. Ik begin daarom met een kort overzicht van de tijd vanaf Karel de Grote tot het verlies van bijna alle Engelse bezittingen op het continent in de 15e eeuw en ik eindig met de Tudors.

Om e.e.a. nog eens rustig te kunnen nalezen wordt bij de cursus een boekje aangeboden voor €10, met een uitgebreidere tekst waarop de lezing is gebaseerd.

Meer informatie
Donderdag 8 maart 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 16,00
Dhr. JPWM (Hans) Smeets
14:00 - 16:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Ramses II, farao van Egypte
Ramses II, farao van Egypte
Cursuscode: K&C 1.58

Ramses is troonopvolger van zijn vader, farao Seti I. Hij regeert van 1292 tot 1225 v. Chr. Hij trouwt op zijn 15e met 2 prinsessen, Nefertari en Isisnofret. In de Nijldelta sticht hij een nieuwe residentie, Pi-Ramesse (Stad van Ramse).
Na een verloren veldslag tegen de Hittieten wijdt hij zijn energieaan de bouw van nieuwe tempels in heel Egypte en bestaande heiligdommen worden uitgebreid. Een van zijn zoons, Chaemwese, interesseert zich voor het verleden en laat in verval geraakte monumenten, o.a. piramiden, restaureren. Hij wordt wel de eerste archeoloog genoemd.

Jan Brakenhoff studeerde op latere leeftijd egyptologie aan de rijksuniversiteit te Leiden. Al voor zijn studie maakte hij meerdere rondreizen o.a. als reisleider in Egypte.

Meer informatie
Dinsdag 20 maart 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 16,00
Dhr. JJ (Jan) Brakenhoff
14:00 - 16:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >

Pagina's

Dit jaar komen weer veel interessante onderwerpen aan bod. We staan stil bij de Oudheid,  de Middeleeuwen , de Opera,  de Islam en in het Luther jaar bij de Reformatie. We reizen naar Schotland en China en filosoferen over actualiteiten.