Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Kunst

Dit jaar komen weer veel interessante onderwerpen aan bod. Onze eerstvolgende is Verf en Vernis op woensdag 11 april: schilderijen zijn een dierbaar en kostbaar bezit, maar staan bloot aan de tand des tijds. Vergelende vernis, verslappend doek, lacunes door craquelé... 

 

Sieraden uit de gehele wereld
Sieraden uit de gehele wereld
Cursuscode: MUS005

We brengen een bezoek aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden en maken een wereldreis langs de mooiste sieraden. Het bezoek bestaat uit een lezing en rondleiding op 23 maart 2018 van 10.30 – 12.30 uur.

De meest bijzondere sieraden uit de omvangrijke collectie van het Museum van Volkenkunde, groot 30.000 sieraden, zullen in deze expositie getoond worden, aangevuld met hedendaagse sieraden van ontwerpers uit binnen en buitenland. De focus bij deze tentoonstelling ligt op de technieken van het maken. Naast universele technieken zijn er ook technieken die cultuur gebonden zijn. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de betekenis van sieraden. Te zien zullen zijn: gouden sieraden uit o.a. .Azië, Zuid-Amerika, Suriname en India. Zilveren sieraden uit Noord-Amerika, midden Oosten en Afrika. Kralen sieraden uit Afrika en Azië en organische sieraden uit vele delen van Oceanië. Kortom een wereldomvattende tentoonstelling.
 
De prijs van dit museumbezoek is voor de rondleiding, inclusief koffie of thee, echter exclusief vervoer naar en toegang tot het museum. Museumkaarthouders hebben gratis toegang of een forse korting op de entreeprijs.
U dient dus zelf voor vervoer te zorgen.

Meer informatie
Vrijdag 23 maart 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 2 uur
Prijs: € 15,00
10:30 - 12:30
Locatie: Museum Volkenkunde
Inschrijving nog open >
Verf en Vernis: Verval en Herstel
Verf en Vernis: Verval en Herstel
Cursuscode: K&C 1.59

Schilderijen zijn een dierbaar en kostbaar bezit, maar staan bloot aan de tand des tijds. Vergelende vernis, verslappend doek, lacunes door craquelé... de restaurator staat voor vele opgaven, maar heeft gelukkig ook vele technieken tot haar beschikking. Ellen Arkema vertelt over de praktijk van het restaureren.

Ellen Arkema heeft haar opleiding tot restaurator van schilderijen gevolgd aan de University of Northumbria in Engeland. Tevens is zij kunsthistorica. Zij werkt als zelfstandig schilderijenrestaurator te Oegstgeest.

Meer informatie
Woensdag 11 april 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 16,00
Mw. E (Ellen) Arkema
14:00 - 16:00
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving nog open >
Jan Steen vertelt
Jan Steen vertelt
Cursuscode: MUS007

Het Mauritshuis in Den Haag organiseert van 15 februari tot en met 13 mei 2018 de tentoonstelling ‘Jan Steen vertelt’. Deze tentoonstelling laat u kennismaken met een onbekende kant van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd, historiestukken met verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en geschiedenis. Een prachtig voorbeeld is Mozes en de kroon van Farao van het Mauritshuis. Deze schilderijen zijn eigenlijk verhalen vol opwinding, drama en hartstocht waarvan Jan Steen de verteller is. De tentoonstelling laat met een selectie van ongeveer twintig schilderijen zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een grote literaire kennis en een scherp oog voor de komische mogelijkheden van elk verhaal.

LET OP:

Lezing op vrijdag 4 mei bij K&O Oegstgeest van 10.30 uur  - 12.00 uur

Rondleiding op vrijdag 11 mei in het Mauritshuis van 11.00 - 12.00 uur.

Onze docente Marie-Claire Valck Lucassen presenteert Jan Steen en de tentoonstelling eerst in een lezing en vervolgens neemt zij u mee over de tentoonstelling en laat u niet alleen de ‘verhalen’ zien maar ook mooie en interessante details.

Meer informatie
Vrijdag 4 mei 2018
1 x: lezing met museumbezoek van 1,5 uur
Prijs: € 20,00
Mw. (Marie - Claire) Valck Lucassen
10:30 - 12:00
Locaties: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >
Japan, Van Gogh's Utopia
Japan, Van Gogh's Utopia
Cursuscode: K&C 1.60

De tentoonstelling 'Van Gogh en Japan' zal in het Van Gogh Museum in Amsterdam worden gehouden van 23 maart tot 24 juni a.s.

Vooral tijdens het verblijf van Vincent van Gogh in Parijs en in Arles, vormden de kleurrijke Japanse prenten voor hem een bijzondere bron van inspiratie en vele invloeden daarvan zijn in diens werk terug te vinden.  

Wanneer Vincent van Gogh in 1886 in Parijs aankomt, is er bij de Franse Impressionisten grote belangstelling voor de Japanse prent. Ook van Gogh raakt in de ban van de stijl, kleurstelling en de compositie van de Japanse prentkunst. Samen met zijn broer Theo wordt een omvangrijke verzameling Japanse prenten aangelegd die nu grotendeels bewaard is gebleven in de collecties van het Van Gogh Museum. In zijn Parijse periode schildert Van Gogh zijn drie opmerkelijke ‘Japonaiserie’ werken, geïnspireerd door  voorbeelden uit zijn Japanse prentenverzameling. Hoewel hij daarbij zijn eigen visie op stijl en kleur uitdrukt, streeft hij er niettemin naar om zo goed mogelijk de originele voorbeelden na te volgen. Bijzondere aandacht zal aan dit thema worden besteed. 

Tijdens zijn verblijf van (1888 – 1889) te Arles, vindt hij in de Provence zijn ‘Japanse Utopia’, het door hem bewonderde culturele ideaalbeeld dat hij heeft van het Land van de Rijzende Zon. Dit leidt tot nieuwe inspiratie in zijn werk. In de herberg van Auvers-sur Oise overlijdt Vincent van Gogh op 29 juli 1890.  Aan de wanden boven zijn sterfbed zullen Japanse prenten zijn opgeprikt, beelden die hem in zijn stervensuur begeleiden naar het Oosters Paradijs.   

Willem van Gulik was van 1971-1991 werkzaam op het Museum Volkenkunde te Leiden, eerst als conservator van de afdeling Japan en later als directeur van het museum. Daarna volgde zijn benoeming tot hoogleraar in de Kunstgeschiedenis en Materiële Cultuurkunde van Oost Azië aan de Universiteit Leiden en is hij sinds 2010 met emeritaat. 

Hij stelde de eerste catalogus samen van de ruim vierhonderd Japanse prenten die Vincent van Gogh had verzameld ( Japanese Prints collected by Vincent van Gogh, Amsterdam 1978) en in het Van Gogh museum worden bewaard.

Meer informatie
Dinsdag 15 mei 2018
1 les van 2 uur
Prijs: € 16,00
Dhr. W (Willem) van Gulik
10:30 - 12:30
Locatie: Volksuniversiteit K&O Oegstgeest
Inschrijving geopend >

Dit jaar komen weer veel interessante onderwerpen aan bod. Onze eerstvolgende is Verf en Vernis op woensdag 11 april: schilderijen zijn een dierbaar en kostbaar bezit, maar staan bloot aan de tand des tijds. Vergelende vernis, verslappend doek, lacunes door craquelé...