Volksuniversiteit Oegstgeest
071-5237165

Onze docenten

Al onze docenten op een rijtje!

Kunst en Cultuur

Welmoet Boender is islamoloog en antropoloog en is als universitair docent werkzaam bij de Leiden Islam Academie (Universiteit Leiden).

Dick de Boer is emeritus-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde Geschiedenis en Nederlands in Leiden en publiceert over onderwerpen die variëren van de Graven van Holland tot Mirakelboeken en de Hanze tot Middeleeuws Wereldbeeld. Hij werkte mee aan de Teleac-cursussen Steden en hun Verleden en Steden des Tijds en de infotainment-serie Verre Verwanten.

Marco Daane is schrijver en neerlandicus tevens redacteur van het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker en publiceerde herhaaldelijk over Schotse onderwerpen. Marco Daane schrijft over literatuur. Twee van zijn boeken stonden op de longlist voor de AKO literatuurprijs.

Margaret Krill is musicus en musicoloog. Zij werkte onder meer als redacteur muziekuitgaven bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag, heeft als pianodocent een eigen lespraktijk, geeft muziekcursussen, concertinleidingen en redigeert nieuwe uitgaven. Zij publiceerde artikelen in diverse tijdschriften en schreef in 2010 een boekje over Nederlandse pianisten uit de 19ste en 20ste eeuw.  www.margaretkrill.nl

Wouter van der Kroef is een godsdienstwetenschapper en docent in het middelbaar onderwijs. Vanwege zijn interesse in zijn vakgebied houdt hij zich naast zijn werkzaamheden bezig met een promotieonderzoek dat o.a. gaat over opvoeding, educatie en religieuze diversiteit.  

Hans Smeets heeft na een studie MO Engels zijn interesse verdiept met het volgen van modules middeleeuwse geschiedenis der Lage landen en Europa aan de VU in Amsterdam. 

Floris Schleicher studeerde Filosofie met als specialisatie in Philosophy, Politics and Economics aan de Universiteit Leiden. Momenteel geeft hij Filosofie op het Leonardo College. Zijn interessegebieden binnen de filosofie zijn onder andere het gedachtengoed van de Frankfurter Schule en van de hedendaagse filosofen Byung- Chul Han en Slavoj Žižek.

Jonas van Tol is als universitair docent vroegmoderne geschiedenis verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis (universiteit Leiden, Faculteit Geesteswetenschappen).

Diana de Wild studeerde klassieke archeologie aan de Universiteit Leiden. Zij werkt als gids in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en geeft al ruim tien jaar cursussen aan verschillende volksuniversiteiten.

Taal en Literatuur

Dorothée Albers is schrijfdocent, schrijfcoach en schrijft. Ze werkt o.a. voor culturele organisaties en bibliotheken en heeft daarnaast haar eigen schrijfwerkplaats.

Joke Boissevain is neerlandica en juriste. Na een loopbaan bij onder andere het Ministerie van Justitie, is zij al weer tien jaar docente Nederlands op het Rijnlands Lyceum Wassenaar.

Ronald da Costa studeerde theologie in Leiden. Hij is dichter, docent, columnist en publicist. Van zijn hand verschenen ruim twintig boeken, waarvan diverse dichtbundels. Hij geeft lezingen over poëzie, treedt op in literaire cafés en werkt samen met beeldend kunstenaars. Bij K&O leidt hij een lichtvoetige kring voor beginnende en ervaren poëzielezers.

Amaranth Feuth is docente klassieke talen en Engels. Zij heeft haar opleidingen gevolgd in Leiden en Exeter (Engeland) en geeft cursussen Latijn en Grieks voor volwassenen en Engels op de middelbare school. Zij werkt sinds enige tijd aan een proefschrift over het klassieke motief van de onderwereldafdaling in Engelse literatuur uit de 20ste eeuw.

Jacqueline Grossouw heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is tevens beëdigd vertaler Engels. Naast het doceren van Nederlands en Engels vindt ze het heerlijk om met u over de gelezen literatuur van gedachten te wisselen.

Liesbeth Heenk is auteur van het Handboek Succesvol Publiceren op Amazon en eigenaar van Amsterdam Publishers, gevestigd te Oegstgeest. Zij publiceert eBooks en paperbacks, en begeleidt auteurs op het traject van manuscript naar eBook. Zie ook: www.amsterdampublishers.com

Edina Kuitert is Hongaarse en door de liefde in Leiden terecht gekomen. In Boedapest heeft ze op verschillende niveaus Franse les gegeven. In Nederland heeft ze haar propedeuse Dutch studies behaald en haar doctoraalscriptie Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden afgerond.

C. Gloria Pérez komt uit Chili en is afgestudeerd in Pedagogie en Engels aan de ‘Universidad de Santiago’, Santiago, Chili. Daar werkte zij als lerares in het voortgezet onderwijs. In Nederland heeft zij zich gericht op het lesgeven van haar moedertaal.

Massimiliano Picciarelli is in Taranto (Apulië) geboren en woont sinds 1999 in Nederland. Hij heeft Hongaarse en Engelse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Padua. Hier promoveerde hij ook in Taalwetenschappen. Vervolgens heeft hij in Parijs gestudeerd en in Italië, Hongarije, Frankrijk, België en in Nederland artikelen en vertalingen gepubliceerd.

Annamaria Sabetta studeerde geesteswetenschappen en is afgestudeerd in Milaan. Zij is aan diverse internationale scholen en intsitituten verbonden als docent Italiaans en examinator.

Teresa de Waal-Fuentes is afkomstig uit México, waar zij studeerde aan de Pedagogische Academie en vele jaren als onderwijzeres werkzaam was. Sinds 1978 is zij werkzaam in Nederland als docente Spaans. In 1990 werkte zij bij Van Dale mee aan de totstandkoming  van het woordenboek Spaans-Nederlands.

Creatief

Jacqueline Borg volgde na haar middelbare school haar opleiding aan de Mode Academie in Amsterdam, waar zij zich specialiseerde in modeontwerpen, -illustreren en grafisch ontwerpen. Aansluitend ging zij naar de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, om zich te bekwamen in schilderen. Jacqueline specialiseerde zich in het tekenen (pastelkrijt) en schilderen van portretten.

 

Marjolein Bresser is in het bezit van de akte tekenen en heeft lessen gevolgd van verschillende docenten in Utrecht en Leiden. Zij heeft jarenlange ervaring in het geven van schilderlessen in haar eigen atelier en bij K&O. www.marjoleinbresser.nl

Fatima (25) en Lara (20) Dabbah Albakar komen uit Aleppo. Fatima had graag rechten willen studeren, maar dat was niet meer mogelijk. Na een verblijf in Griekenland kwam ze naar Nederland. Haar zus Lara volgde een andere route en kwam een paar jaar later. Zij wonen sinds een jaar in Oegstgeest en Leiden. Fatima verdiept zich in poëzie en Lara werkt beeldend.

Marijke Dijkgraaff volgde haar opleiding aan het Centro de Arte y Cultura in Panama City en bij diverse professionele Nederlandse kunstenaars. Zij exposeert regelmatig en heeft werk in binnen- en buitenland.

Sharina van Egmond startte haar eigen bedrijf in woondecoraties en gepersonaliseerde cadeaus in 2015. Zij geeft diverse workshops en geeft in opdracht stickers, borden, bekers en vele andere voorwerpen een persoonlijke tint.

Adrianne Koevoets is gediplomeerd kalligrafe en werkt freelance voor o.a. bedrijven, scholen, universiteiten en dansevenementen. Zij is lid van de Vlaams-Nederlandse Kalligrafievereniging Scriptores. Naast haar werk voor K&O Oegstgeest geeft zij workshops voor vergevorderden in Leidschendam. Regelmatig exposeert zij haar werk.

Margot van Leeuwen vilt al ruim tien jaar en heeft lessen gevolgd bij (internationale)viltkunstenaars waaronder Alexander Pilin, Dagmar Binder, Inge Evers en Charity van der Meer. Regelmatig doet zij mee aan kunstprojecten en exposities. Meer informatie is te vinden op haar website: www.vivavilt.nl

Mimo komt uit Damascus waar hij 6 jaar landbouwkunde studeerde. Zijn passie lag echter bij de dans en na zijn studie was hij al snel werkzaam als danser in een groep met optredens in festivals binnen en buiten Syrië. Mimo woont sinds twee jaar in Nederland.

Monique Shaw is afgestudeerd aan de School voor Fotografie afd. Fotonica en heeft haar bedrijf Shawfotografie opgericht en is sindsdien werkzaam als fotograaf en styliste. Haar kracht ligt in het vertalen van woorden, wensen en ideeën naar sprekende beelden. In 2015/2016 werd zij benoemd tot ‘stadsfotograaf van Leiden’.

Linda Sloterdijk www.kunstineenboekje.blogspot.com en is gediplomeerd theesommelier met een masterclass in Japanse thee.

Ans Swinkels is opgeleid tot bouwkundig tekenaar. Tijdens haar jarenlange verblijf in Ecuador heeft de oorspronkelijke bevolking haar geïnspireerd tot het maken van hun portretten in aquarel. Zij exposeert haar werk regelmatig in deze regio. Daarnaast exposeert zij haar vrije werk op groeps- en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland. Tijdens haar cursussen probeert zij met name het plezier in de verrassende elementen van tekenen en schilderen te stimuleren. 

Sophia van Tongeren-Warmerdam is opgeleid tot docent Textiele Werkvormen en Handvaardigheid. Al 25 jaar houdt ze zich bezig met Patchwork & Quilten en ze heeft inmiddels jarenlange ervaring met het geven van patchwork- en quiltlessen. Ze exposeert regelmatig met haar quilts in de in de regio. Meer informatie en foto’s op www.sophiavantongeren.nl

Janneke Verdijk (1986) heeft Keltische talen & cultuur, Kunstgeschiedenis en Boekwetenschap &  handschriftenkunde gestudeerd. Ze heeft een eigen bedrijf waarbij ze creativiteit combineert met haar studieachtergrond. Boeken, papier en letters vormen steeds de rode draad. www.jannekeverdijk.nl

Carolyne de Vries Lentsch houdt zich ruim 20 jaar bezig met kalligrafie. Heeft deelgenomen aan exposities waaronder in Zweden. Zij is lid van de Vlaams-Nederlandse Kalligrafievereniging Scriptores. Naast haar werk voor K&O Oegstgeest geeft zij ook cursussen vrije kalligrafie voor beginners bij de Volksuniversiteiten in Lisse en Katwijk.

Ann Wagenaar heeft haar opleiding genoten bij, en daarna samengewerkt met diverse bekende kunstenaars. Ze geeft al jaren les bij K&O. Zij werkt vrij en in opdracht en exposeert regelmatig.

Corina Zuiderduin volgde haar opleiding aan de Rietveldacacdemie in Amsterdam en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit in Leiden met de specialisatie World Art Studies. Zij verzorgt tekencursussen in het RMO en Museum van Volkenkunde in Leiden. In haar lessen combineert zij kunsthistorische elementen met creativiteit. www.artedeldisegno.com

 

Sport en Welzijn

Corinne Baas-Hazevoet is al sinds haar jeugd geïnteresseerd in Oosterse cultuur, sport en filosofie. Zij heeft haar opleiding gevolgd aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu en geeft sinds 1997 cursussen in Do-In en Shiatsu.

Linda de Boed is afgestudeerd als Interieurarchitecte en werkt al jaren als conceptontwerper in de particuliere sector, daarnaast runt zij samen met haar zus een conceptstore in Leiden.

Marijke en Lex Burgel zijn beiden IVN natuurgids en begeleiden regelmatig wandelingen op de genoemde locaties.

Lia van Dam, gediplomeerd voetreflexologe, geeft tijdens de workshop een stukje geschiedenis en achtergrond.

Sarah Marianne den Hollander is trainer Stemexpressie, Mindfulness en ACT en werkt deels als maatschappelijk werker in een revalidatiecentrum.

Malte Huthoff  is dramadocent, regisseur (afgestudeerd aan de toneelacademie Maastricht 2002) en heeft een ruime ervaring in de regie van educatieve theatrale projecten. In Oegstgeest heeft hij de afgelopen jaren regelmatig de regie gevoerd over de Schooltheatervoorstellingen van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest (o.a “De driestuiveropera”, “The wiz” en “Chicago”). Recentelijk regisseerde hij het Sinterklaasorkest van het Residentie orkest (Den Haag).

Pieter van der Klein slaagde in 2002 voor de opleiding Bridgedocent van de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Hierna begon hij met het geven van bridgeles aan zowel beginnende als gevorderde bridgers. Plezier in het spel is belangrijk, daarom is zijn motto bij het geven van bridgeles: bridge is leuk en leerzaam.

Alida van Leeuwen, psychologie 1993 Universiteit van Utrecht. Sinds 2007 gecertificeerd Laughter Yoga Teacher en Ambassadeur van Lachyoga in Nederland.

Tessa Lenderink is sinds 2000 werkzaam bij Heliomare Arbeidsintegratie en is haptotherapeut en heeft een eigen praktijk in Oegstgeest en Gouda.

Cora van der Meij (57) is gediplomeerd gewichtsconsulent te Oegstgeest. Zij volgde haar opleiding aan het Hamel College te Gorinchem.

Arjan Stegeman is bedrijfskundige, toegepast psycholoog en haptotherapeut met een eigen praktijk in Katwijk aan Zee.

Ria Stikkelman, personal organizer en juriste helpt inmiddels al jarenlang mensen hun huishouden/administratie op orde te krijgen en houden. Deze ervaring plus haar kennis brengt zij mee naar de workshop.

Els van Wissen is natuurgeneeskundig therapeute, heeft een jarenlange ervaring binnen de reguliere gezondheidszorg en onderwijs. Zij heeft haar yoga opleiding gevolgd aan het opleidingsinstituut ‘Osmose’ te Den Haag en geeft al vele jaren yogales.